INSTALARE TINERI FERMIERI
O alta oportunitate a zilelor noastre este sM 6.1 “ Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul PNDR. Scopul acestei submasuri este acela de a oferi sprijin tinerilor fermieri care se instaleaza pentru prima data ca sefi/ conducatori unici ai unei exploatatii agricole. SM 6.1 isi propune sa creasca numarul tinerilor fermieri si sa-i incurajeze sa devina competitivi, sa se asocieze, sa participe la lanturi alimentare integrate. De asemenea mizeaza pe imbunatatirea managementului si cresterea competitivitatii sectorului agricol.
Sprijinul nerambursabil va fi de maximum: - 50.000 euro pentru o exploatatie agricola cu dimensiunea economica intre 30.000 si 50.000 SO - 40.000 euro pentru o exploatatie agicola cu dimensiunea economica intre 12.000 si 29.999 SO
Acest sprijin va fi acordat sub forma de prima, in doua transe, astfel: - 75% la primirea deciziei de finanatare - 25% in maximul 3 ani de zile de la primirea deciziei de finantare, dupa ce va fi demonstrat o cifra de afaceri de 20% din valoarea primei transe de plata
Beneficiarii eligibili ai submasurii sunt: - tanarul fermier inregistrat ca microintreprindere/ intreprindere mica; - persoana juridica cu mai multi actionari unde un tanar fermier se instaleaza si exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste managementul exploatatiei agricole.
Tanarul fermier este definit ca o persoana cu varsta pana in 40 ani, care detine competentele si calificarile profesionale adecvate si care se stabileste pentru prima data ca sef al unei exploatatii agricole.
Exploatatia agricola trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: - sa aiba o dimensiune economica cuprinsa intre 15.000-50.000 SO - sa fie inregistrata obligatoriu in Registrul Unic de Identificare – APIA, in Registrul Agricol si/ sau in Registrul Exploatatiilor – ANSVSA
Beneficiarul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: - sa aiba cel mult 40 de ani la momentul depunerii cererii de finantare; - sa aiba domiciliul in localitatea unde se afla si ferma; - sa devina fermier activ in 18 luni de la data instalarii; - sa fie inregistrat ca microintreprindere/ intreprindere mica - sa fie inregistrat la APIA cu cel mult 2 ani inainte de depunerea proiectului - tanarul fermier nu poate avea un alt loc de munca departe de ferma - tanarul fermier trebuie sa aiba competente profesionale (studii medii/superioare agricole/ veterinare/ economie agrara) sau cunostinte in domeniul agricol dobandite prin participarea la programe de instruire.
O ultima conditie minima obligatorie este prezentarea unui plan de afaceri care trebuie respectat intocmai si pe care beneficiarul se angajeaza sa-l implementeze conform cerintelor PNDR.
Profita de aceasta oportunitate, contacteaza-ne pentru depunere proiect!