top of page

Pledoarie: De ce sa accesezi fonduri europene?


Intr-o economie care se misca greu si in care este din ce in ce mai dificil sa se obtina credite bancare, fondurile nerambursabile raman o solutie foarte buna pentru cei care chiar le inteleg avanatajele. Sa nu mai vorbim de o firma care este la inceput de drum, un start-up, si care nu are nicio sansa sa obtina vreun credit bancar sau vreo investitie privata pentru ca nu a „demonstrat lumii”, inca, ce poate face.

O parte din beneficiarii fondurilor europene, sau cei care isi doresc sa acceseze, se plang ca exista foarte multa birocratie si conditiile sunt stricte. Totusi, acest gen de beneficiari, actuali sau viitori, omit un lucru: daca o persoana fizica/ juridica merge la o banca sa solicite un credit vorbim despre aceeasi birocratie si aceleasi reguli stricte. Si totusi, in acest caz, oamenii nu se mai plang, se conformeaza si punct. In schimb, exista o mare diferenta: costurile. In cazul creditului bancar beneficiarul creditului plateste capitalul imprumutat, comisioane, dobanzi si alte costuri ascunse. In cazul fondurilor europene banii obtinuti sunt „gratis” pentru ca suma finantata prin fonduri europene este nerambursabila si este purtatoare de dobanzi si comisioane. Tot ceea ce trebuie este sa stii sa gestionezi corect o afacere si un buget.

Un alt motiv pentru care este indicat sa accesezi fonduri europene este faptul ca impartiti cu „cineva” efortul financiar al afacerii tale. In situatia accesarii fondurilor europene contributia beneficiarului poate fi 0, 10%, 30% sau maxim 50% din valoarea finanatata. E bine, nu? Sa fim corecti si sa recunoastem ca in cazuri exceptionale contributia beneficiarului poate sa urce la 70%, dar sunt niste cazuri rare. Deci, ai o idee de afacere sau ai deja un business si vrei sa incepi sau sa diversifici activitatea si iti trebuie 100.000 euro. Ce faci? Incotro o apuci? Nu ai toti banii... In cazul bancilor am fost destul de clari: ori nu esti eligibil, ori costurile sunt foarte mari. Apoi, cauti un prieten sau ruda care sa se asocieze cu tine, dar este foarte greu sa ii convingi si sa ii faci sa scoata din buzunar banii stransi de-o viata. Ce variante iti raman? Ori sa iei fonduri europene, ori sa renunti. Dar de ce sa renunti?! Daca tu crezi in ideea ta, daca vrei sa iti cresti afacerea de ce sa ramai descurajat? Si atunci incepi sa te interesezi despre fonduri europene.

Stii care este profilul „ideal” al unui beneficiar de fonduri europene? Iata-l: sa aiba spirit antreprenorial (ori sa aiba o ideea „beton” ori sa fi avut deja curajul sa inceapa o afacere), sa detina resurse proprii (un teren, o casa) pentru a putea implementa mai usor afacerea, si, nu in ultimul rand, sa aiba o suma de bani proprie pentru investit in afacere. Daca nu te incadrezi in cele descrise mai sus, nu te descuraja, solutii exista pentru orice, pana la urma cel mai important este sa iti doresti cu adevarat sa faci acel business sa mearga.

Un alt motiv pentru care ar trebui sa accesezi fonduri europene este ca noi toti cotizam pentru aceste fonduri. Si in acest caz, va intreb, nu ar fi bine sa ne recuperam acesti bani?

Mai este o problema pe care o observam la unii clienti: teama de risc, implicit teama de esec. Oamenii nu sunt invatati sa isi asume riscuri si vor garantii complete. Asa ceva nu exista! In orice facem exista si avantaje si riscuri. Garantii pe lumea asta nu iti da nimeni: nici cat traiesti, nici cum traiesti, nici daca iti va merge afacerea sau nu. Important e sa crezi in tine ca om de afaceri si in puterea ta de a te adapta la conditiile pietei, la provocarile concurentei sau la cazurile de forta majora care pot aparea. Totusi, ce ar trebui sa te motiveze este succesul. Cat despre riscuri exista metode de diminuare a lor, ele nu vor disparea, insa le poti controla. Si daca nu poti singur, exista oameni care te pot ajuta, caci asta este meseria lor – consultantii de afaceri.

Si inca ceva: cum scapam de neincrederea in consultanti? Simplu: incearca sa cunosti oamenii din spatele imaginii de consultant. Traim intr-o societate unde cea mai importanta veriga este relatia om-om. Cauta consultanti care stiu sa te asculte, care te sfatuiesc ce ai de facut, care vor sa ramana langa tine pe toata durata proiectului si atunci, cu siguranta, vei avea succes.

Daca te-am convins sa accesezi fonduri europene si ai spirit antrepenorial, vino sa ne cunoastem!


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page