Bani pentru activitati neagricole in mediu rural – martie 2016
Suntem la doar cateva zile de cand s-au publicat spre consultare publica ghidurile aferente celor doua masuri de finantare a activitatilor neagricole initiate in mediul rural.
Pentru ca foarte multe persoane pun intrebari referitoare la aceste doua masuri, m-am gandit sa scriu in cateva randuri pentru ce, cati si cum se pot lua bani nerambursabili europeni prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
PENTRU CE se pot lua bani nerambursabili?
Pentru o multime de activitati care se/(se vor) desfasura in mediu rural (comune, sate). Iata o lista orientativa:
servicii – medicale, sanitar-veterinare, reparatii masini, unelte, obiecte casnice, consultanta, contabilitate, audit, juridice, IT, servicii tehnice etc.;
activitati de productie – fabricare produse textile, imbracaminte, marochinarie, articole din hartie si carton, fabricare de peleti, fabricare constructii metalice, masini, utilaje si echipamente, fabricare produse electrice si electronice etc.;
activitati mestesugaresti – artizanat, olarit, brodat, prelucrare manuala a fierului, lanii, lemnului, pielii;
turism: agroturism, agrement si alimentatie publica;
Bineinteles ca lista este mult mai mare... Flexibilitate din acest punct de vedere exista.
CATI bani se pot lua?
Aici exista doua variante:
ti se dau banii in cont (50.000 sau 70.000 euro) in doua transe (70% initial si 30% dupa maxim 5 ani) – adica sprijin forfetar SAU
ti se dau banii pe baza de decont, in mai multe transe (pana la maxim 200.000 euro)
Bineinteles ca cele doua variante difera foarte mult din punct de vedere al conditiilor de eligibilitate dar poti retine ca regula generala „banii in cont” presupune conditii mai multe decat cea de a doua.
Mai este aici un mit care trebuie daramat: „Poti accesa fonduri nerambursabile cu ZERO lei”. FALS, nimic mai fals.
Trebuie sa va pregatiti sa sustineti, macar pana la semnarea contractului de finantare, cheltuieli cu infiintarea unei firme, eventuale taxe si impozite restante, timp si bani pentru „alergaturi” pe la variate institutii care emit tot felul de avize, acorduri, certificate si alte hartii oficiale. Adauga si cheltuiala cu serviciile consultantului, daca decizi sa mergi la drum cu un consultant bineinteles.
Ulterior semnarii contractului de finantare, mai ai de sustinut o parte din cheltuielile angajate pentru derularea proiectului, asta daca ai ales varianta de decontare a cheltuielilor si, in plus, tot ceea ce este considerat drept cheltuieli neeligibile. Sa zicem, la modul foarte general, ca ar trebui sa te poti sustine in primul an, pentru ca din al doilea sa-si aduca aportul la incasari vanzarile pe care le faci prin afacerea derulata.
Cu toate acestea, daca esti informat si consiliat, stii de la bun inceput la ce sa te astepti – deci riscuri mai putine!
CUM se pot lua acesti bani nerambursabili?
In cativa pasi simpli:
Sa ai o idee de afacere – ce anume vrei sa faci, furnizori, clienti, cam cat te costa sa incepi, ce iti trebuie sa cumperi si bineinteles locatia;
Ne suni, ne spui despre ideea ta, ne cunoastem, punem toate detaliile la punct si decidem impreuna daca proiectul tau are sanse de a fi finantat si pe care masura din cele doua de mai sus. Mai poti participa la un workshop gratuit, la care ai ocazia sa interactionezi fata in fata cu un consultant si iti poti astfel lamuri multe aspecte legate de proiectul tau.
Iti infiintezi o firma sau aplici cu cea pe care o ai la momentul actual dar tii seama ca:
firma ta sa fie inregistrata in mediul rural;
ideea de afacere de mai sus trebuie sa fie o activitate complet noua pentru tine daca vrei sprijin forfetar;
PFA, Intreprindere individuala sau familiala merge numai pentru sprijin forfetar;
Semnezi cu contract de servicii de consultanta si ne apucam de treaba, adica facem un dosar al Cererii de Finantare pentru proiectul tau, dosar care cuprinde Planul de Afaceri sau Studiul de Fezabilitate si o gramada de alte documente anexate (declaratii, certificate, acorduri etc.). Depunem dosarul la finantator si asteptam cereri de clarificari din partea lor – te sustinem in tot dialogul care urmeaza intre tine si finantator pana la acceptarea proiectului si semnarea contractului de finantare (la cererea ta, serviciile noastre se pot extinde atat ca problematica dar si ca timp, dar asta vom decide punctual impreuna).
Dupa semnarea acestuia urmeaza sa primesti banii in cont daca ai accesat sprijinul forfetar sau te apuci de treaba si depui prima cerere de plata la momentul stabilit prin proiect.
Cinci pasi simpli dar deloc usori!
------
Un ultim mic dar important comentariu: ultimele anunturi vorbesc de sfarsitul lunii martie ca termen de deschidere a sesiunilor de depunere proiecte pentru activitati neagricole in mediul rural – asadar, daca vrei sa faci ceva, ACUM E MOMENTUL SA FACI PASUL IN DIRECTIA ASTA!
Cum poti lua legatura cu noi: telefonic, email, facebook, website si/sau puteti participa la un workshop gratuit.
Cele bune!